30+ Advanced SEO Interview Questions & Answers

Written by
Advanced SEO Interview Questions and Answers - Online Marketo

There are different types of Digital Marketing are successfully promote your business and engage an audience.

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Social Media Marketing (SMM)
  • Content Marketing
  • E mail Marketing
  • Influencer Marketing

In the above types of marketing, most of the companies will expect excellence in Search Engine Optimization (SEO).

SEO Techniques are more important to drive traffic to your website and generate leads though organic without paying money. Below mentioned Advanced SEO Interview Questions & Answers are most likely asking by Media Agencies, Software Companies, Education and Healthcare Industry.

List of Advanced SEO Interview Questions and Answers:

1. What is SEO?

Ans: Search Engine Optimization (SEO) is a process of optimizing website to get organic traffic from the Search Engine Results Page. There are two types of SEO optimization.

On-page Optimization

On-page SEO is a process of optimizing your webpages in order to increase relevant traffic and rank your website higher in search engines.

Off-page Optimization

Off-page SEO is a technique use to improve your website ranking position in the Search Engine Results Page by creating backlinks from High quality websites (incoming links)

2. Why SEO is so Important?

This is most repeated SEO question asking by the companies.

Ans: Almost most of the searchers use Google search engine to search their needs either products or services. In this case, they will check only first page results. Less than 10% of the people goes to second page search results.

So, 90% of the people check their needs in the first page of search results. To get your website in the first page, Advanced SEO Techniques are more important to drive traffic and generate leads in an organic way.

3. What are the other Search Engines than Google?

Ans: Other Search Engines are Yahoo, Baidu, Bing, Ask.com, Yandex and DuckDuckGo.

4. Who are the founders of Google?

Ans: Google was founded in Sep 04th, 1998 by Larry Page and Sergey Brin at California, US.

5. What does Google stands for?

Ans: Google word Originated from a misspelling of the word “googol”. There is no abbreviation for Google.

6. What gets ranked on Google?

Ans: Most of the people thinks whole website plays well to get ranked on search engines. But the fact is, individual web pages of your website that get ranked.

7. What is web crawling?

Ans: Other name of web crawler is spider or spiderbot. A Crawler is a program that visit your website and read your web pages to index on search engines.

Once your website is crawled and indexed by search engines, it will appear in the search results as shows on the above image.

8. What is SERP?

Ans: SERP full form is Search Engine Results Page. The results which are displayed on the search engines when the searchers search some query.

9. What is Organic and Paid Result?

Ans: Organic Result: Results which appears on Google Search Engine when searcher search a query. Organic Results can call as Unpaid Results.

The Results which are showing below the Google Text Ad is called Organic Results.

Paid Result: When searcher search something on Google Search Engine, the results which are displayed on search results with paid is called Paid Result.

In the above image, the results are showing with Ad. This is called Paid search results.

10. What is “Google Suggest”?

Ans: Other name of Google Suggest is Autocomplete. When user search a query in Google Search Engine, it suggest some of the other queries called Google Suggest.

11. What is long tail keyword?

Ans: Long tail keywords are more specific keyword phrases that searchers will most likely use in a search.

12. What are Header Tags?

Ans: Header Tags are the snippets of code that identifies to Google. Header Tags are H1, H2, H3, H4, H4, H5 and H6.

13. What does URL stand for?

Ans: URL stands for Uniform Resource Locator.

14. What are backlinks?

Ans: A backlink is a link which gets one website from other website. There are two types of links no-follow and do-follow. Do follow links helps and increase the value of the page in search engines. But no follow is exactly opposite to do follow. It does have any value.

15. What is internal linking?

Ans: A link which is pointing from one page to another page in the same website is called Internal Linking.

16. What is External Linking?

Ans: External link is hyperlink that point one domain to other domain.

17. What are inbound links?

Ans: Inbound links are the links which comes to your domain from another domain.

18. What are outbound links?

Ans: Outbound links are the links which point another domain from your domain.

19. What is On-page SEO?

Ans: Optimizing your website and increase ranking on search engines. Changes include Meta Title, Meta Description, Heading Tags, Alt Text and increase website loading speed.

20. What is Off-page SEO?

Ans: Off Page Optimization SEO Techniques use to improve the position of a website in the search engine results page. To increase the ranking, need to create backlinks (incoming links) from High quality websites.

21. What was the Panda Update?

Ans: Panda algorithm update are thin content and duplicate content. If your content are built with less words and duplicate content, Google will consider as low quality website and not easy to rank higher.

22. What was the Penguin update?

Ans: Penguin algorithm basically designed to catch spammy links, low-quality links. Those websites which approaches “black hat” techniques are consider as blacklisted sites.

23. What are the types of Google Penalties?

Ans: Here are some

  • Cloaked Images
  • Hacked Site
  • Spammy Links
  • Low Quality Content?

24. What is Google My Business?

Ans: Google My Business allows businesses to manage their presence in online. This include map, social media link, contact detail and website detail

Once your business is verified by Google, it shows right side of the search engine page results when you search your business.

What is Google My Business - Online Marketo

25. What are the SEO Blogs to follow?

Ans: SEO blogs includes

26. What information can you get using Google Analytics?

Ans: It includes

  • Website Visits from Countries
  • Website Audience Interests
  • Channels that drive traffic
  • Clicks and conversion rate
  • Overview – Users, Sessions, Avg. Session Duration and Bounce Rate

27. What is Canonical URL?

Ans: A Canonical link helps to prevent duplicate content issues in SEO by using the rel=canonical Tag. If your website has same content in two different pages, use canonical tag to make Google understand there is no duplicate content.

28. What are the most important Google Ranking factor?

Ans: There are many SEO important factors need to be optimized to rank your website on Google.

  • Mobile Friendly
  • Page Speed
  • Structured Schema
  • HTTPS
  • User Experience
  • Meta Tags

29. What is 301 redirect?

Ans: 301 redirect is called permanent redirect. It allows to redirect from Old URL to new URL.

30. What is Competitor analysis?

Ans: Finding high ranking websites which are relevant to your industry is called competitor analysis. Getting competitors backlinks helps to understand your target place to create backlinks for high ranking on Google.

31. What is Yoast SEO?

Ans: Yoast SEO is a free wordpress plugin that helps to add meta title, meta description and sitemaps. Upgrade premium to get more features.

32. How do you do off page optimization?

Ans: There are many off-page SEO tactics

  • Social Bookmarking Sites
  • Profile Creation
  • Guest Posting
  • Forum Posting
  • Search Engine Submission
  • Blog Posting

Conclusion:

All the above are the Advanced SEO Interview questions have asked in 2019. Prepare those question and answers and get job immediately.

Comments

  • I just could not leave your site before suggesting that I
    really enjoyed the usual information a person provide in your visitors?
    Is gonna be again continuously to investigate cross-check new posts

    kiet December 18, 2019 3:12 am Reply
  • Really when someone doesn’t know afterward its uup to other
    people thnat they will help, sso here iit happens.

    mittied December 18, 2019 8:04 am Reply
  • I needed to thank you for this good read!! I certainly loved every
    bit of it. I’ve got you saved as a favorite to
    look at new things you post?

    Goddess December 18, 2019 3:14 pm Reply
  • I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
    Is this a paid theme or did you modify it yourself?
    Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice
    blog like this one these days.

    aleisha February 1, 2020 10:56 am Reply
  • I got what you mean, thank you for putting up.

    Woh I am pleased to find this website through google.

    Denice February 4, 2020 5:14 am Reply
  • It’s not my first time to visit this site, i am browsing this site dailly and get pleasant data from here daily.

    keeley February 15, 2020 8:23 pm Reply
  • I’m pretty pleased to uncover this web site. I wanted to thank you for your time for
    this fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you saved to fav to see new information on your web site.

    dorisdecicco February 15, 2020 8:33 pm Reply
  • Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
    I’d be very grateful if you could elaborate a little bit
    more. Kudos!

    Perry February 19, 2020 9:50 pm Reply
  • Hi, I do believe this is an excellent website.
    I stumbledupon it 😉 I will come back once again since i have
    book marked it. Money and freedom is the greatest way to change,
    may you be rich and continue to guide others.

    smith February 22, 2020 9:19 pm Reply
  • What’s up to every , as I am genuinely eager of reading this weblog’s post to be updated daily.

    It includes fastidious data.

    johnette March 2, 2020 10:22 am Reply
  • Amazing! This has helped me out so much!

    milf March 2, 2020 12:58 pm Reply
  • Keep on writing, great job!

    laverne March 2, 2020 11:00 pm Reply
  • It’s really a cool and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this helpful information with
    us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

    jacely March 17, 2020 12:05 am Reply
  • I have learn some excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
    I surprise how so much effort you put to make one of these magnificent informative web site.

    ruggles March 28, 2020 2:21 am Reply
  • It’s wonderful that you are getting ideas from
    this post as well as from our discussion made here.

    reynad April 13, 2020 7:58 am Reply
  • I constantly emailed this blog post page to all my associates, as if like to read it after
    that my links will too.

    free Fortnite skins generator April 30, 2020 2:25 pm Reply
  • Having read this I thought it was extremely informative.
    I appreciate you spending some time and effort to put this
    article together. I once again find myself spending way too much
    time both reading and posting comments. But so what,
    it was still worthwhile!

    agen judi April 30, 2020 2:31 pm Reply
  • If some one needs expert view regarding running a blog afterward
    i recommend him/her to go to see this webpage, Keep up the good work.

    Ethan May 31, 2020 1:21 am Reply
  • I’m really enjoying the design and layout of your blog.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much
    more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
    Fantastic work!

    dallashalloran June 14, 2020 3:15 am Reply
  • Thank you for another informative site. Where else could I am getting
    that kind of information written in such a perfect manner? I’ve a undertaking that I’m simply now working
    on, and I have been at the look out for such information.

    lawrence July 4, 2020 1:55 pm Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares